In de pers

  1. column van Marcel Rozer in De Gelderlander 10 januari 2018
  2. De Hoekse Krant
  3. de Zeeheld
column van Marcel Rozer in De Gelderlander 10 januari 2018

Victor

Eindelijk was de lucht een keertje blauw. De natuur stuurde 1,6 miljoen liter water per seconde de grens over. En ach, wat zijn we toch eigenlijk klein en kansloos dan. Een schrale wind zorgde ervoor dat het na een korte wandeling wel welletjes was met die frisheid.
In het sfeervolle achterzaaltje van het fameuze Trianon trad Victor van den Berg op. (Ach, wat hou ik toch van bruine kroegen, waar mildheid heerst en de nuttelozen het hoogste woord hebben. Geen gedoe om uiterlijk vertoon, status of dikte van de portemonnee, maar gewoon, kletsen met een biertje of wijntje. En nog één).
   Voor wie Victor niet kent, hij kan zingen als... Victor van den Berg. En dat hij niet heel beroemd is, heeft vast met allerlei stomme toevalligheden te maken. En hopelijk ook met zijn eigenzinnigheid, En misschien met nog andere dingen. Feit is dat als Victor zingt de mannen zwijgen en de vrouwen zuchten. Zondag zong hij liedjes van Jacques Brel en dat zijn moeilijke liedjes, waarin weemoed en verlangen strijden met bokkige dwarsheid. Victor beheerst het allemaal en eigenlijk is het wachten op iemand die speciaal voor Victor liedjes schrijft. Liedjes waarmee hij het land in kan, waarover Matthijs de loftrompet steekt en waarop wij, van Nijmegen, trots kunnen zijn. Eindelijk concurrentie voor Frank. 
   Voor wie Victor nog nooit zag optreden, ook zijn performance vergeet je niet snel. Samen met die stem die het zieltje teistert is daar het beeld van een kleine man in een te groot pak. Ergens heeft iemand met de verhoudingen geknoeid, de bewegingen zijn hoekig, armen lijken opeens twee keer zo lang en die doorleefde kop doet een veel groter lijf vermoeden. Ga hem zien: Victor van den Berg.

naar boven
De Hoekse Krant

uit De Hoekse Krant 18 november 2010:

Geslaagde voorstelling 'Brel leeft'

Hij overleed 32 jaar geleden, maar de herinnering aan Jacques Brel is nog springlevend. Dat bewezen de ruim 50 liefhebbers van het Franse lied dinsdagavond 9 november in de Torpedoloods in Hoek van Holland. In een sfeervolle ambiance met een goed glas wijn, genoten zij van de voorstelling 'Brel leeft' door Victor van den Berg (zang) en Dominique van Hoof (piano).

Bekende en minder bekende chansons passerden de revue, enkele door de zanger ingeleid met zelfgeschreven gedichten. Een ideale manier om de vaak moeilijke, poëtische teksten toegankelijk te maken. Zo kwamen er aardig wat gecompliceerde liefdesrelaties over het voetlicht. En pittige kritiek op de burgerij, zoals in Les Bourgeois. Liedjes als Bruxelles en Amsterdam voerden de aanwezigen terug naar het begin van de vorige eeuw, toen Brussel nog bruiste en Amsterdam zich 's avonds nog vulde met het gelal van zeelui. Indrukwekkend was de vertolking van Les Vieux (over het trieste van de ouderdom) en uiterst expressief de vertolking van Toros, gepresenteerd me de bekende rode lap. Met het onnavolgbare Ne me quitte pas als toegift, besloten Dominique van Hoof en Victor van den Berg tegen tienen de voorstelling.

De avond werd georganiseerd door de Stichting Torpedo Cultureel [..]

naar boven
de Zeeheld

DOOR BAS JANSSEN (bron: de Zeeheld, september 2006)

Victor heeft een indrukwekkende stem en hij houdt van de muziek van Jacques Brel. Hij kent het werk van de Franstalige Vlaming al vanaf zijn jeugd toen hij in de jaren 70 naar de Belgische radio luisterde. Victor: “Ik was direct onder de indruk van zijn gevarieerde muziek en tekst. Hij zong hartstochtelijk over verliefdheid, verlies, armoede, seks, over aftakeling en burgerlijkheid, over alles wat je in het leven tegenkomt. In bijna elk lied hoor je hoe mooi tekst en muziek in elkaar grijpen. Ik had grote schroom om zijn repertoire te gaan vertolken, alleen al vanwege de grootsheid van Brel. Het is heel moeilijk om wat Brel heeft gedaan, neer te zetten.” Vijf jaar geleden voelde Victor dat hij er klaar voor was: “Ik zag dat louter mooi zingen niet genoeg is, want dan mis je iets. Heel belangrijk is ook dat je de passie van Brel niet moet acteren. Dat is gruwelijk. Je moet jezelf als vertrekpunt nemen, vanuit je eigen emoties en stem vertrekken.”

Totale overgave

Victor heeft samen met Dominique ruim 50 keer opgetreden in en buiten Nijmegen. In allerlei cafés, ook in Bottendaal, op particuliere feesten, tijdens de Vierdaagse, in kleine theaters en op verschillende bijzondere plaatsen, zoals in de Botanische tuin, de Stratemakerstoren en de Valkhofkapel. Victor: “We doen niet veel aan publiciteit en we zijn niet echt bekend, maar nadat we ergens opgetreden hebben, worden we vaak weer gevraagd. Luisteraars die toevallig langskomen zijn onder de indruk, zoals tijdens een optreden op de Valkhofaffaire.” Wat maakt de uitvoering van Victor en Dominique zo speciaal? Volgens luisteraars brengen ze het werk van Brel op een geheel eigen en overtuigende wijze. Victor verklaart hun succes als volgt: “Dominique is een heel avontuurlijke pianist. Ik ben geen geschoolde zanger, maar heb wel een theaterachtergrond. Onze optredens zijn nooit hetzelfde, we dagen elkaar uit en proberen nieuwe dingen uit. Wat ik terug krijg van het publiek is dat zij een totale overgave en een geloofwaardige theatraliteit zien: ik ga geheel op in Brel’s muziek. Mijn gebarentaal is niet iets wat ik doe, maar wat gebeurt tijdens het zingen.”

Laag timbre

In het dagelijkse leven maakt Victor ook veel gebruik van zijn stem. Hij is al 11 jaar voorlezer in de blindenbibliotheek waar blinde en slechtziende mensen gebruik van maken. Zijn werk bestaat uit het voorlezen van kranten en tijdschriften hetgeen opgenomen wordt op cd’s. Verder wordt hij regelmatig gevraagd om te presenteren, bijvoorbeeld om muziekgroepen aan te kondigen tijdens de Music Meeting. Daarnaast heeft hij wel eens acteerwerk in tv-series of filmpjes en werkt hij als entertainer voor mensen met een verstandelijke handicap die op vakantie zijn. Victor: “Ik heb een stem met een laag timbre en lange stembanden die vrij sterk zijn. Ik gebruik dagelijks mijn stem intensief zonder veel problemen.”

Herkenbaar

De Brel-vertolker woont nu 9 jaar met veel plezier in Bottendaal:“Het is een ideale wijk in de stad met een warme en kleinschalige sfeer. Elke leefomgeving heeft invloed op wat je bent en doet. Bottendaal is levendig en creatief en ik gebruik bewust en onbewust kleine gebeurtenissen die ik hier meemaak in mijn optredens. Voordat ik ga zingen draag ik een gedicht voor of vertel ik een verhaal. Dit als een soort inleiding om de inhoud van de Franstalige nummers van Brel toe te lichten.” Volgens Victor zijn tekst en muziek van Jacques Brel, die 28 jaar geleden gestorven is, nog steeds actueel: “Natuurlijk zijn er dingen veranderd, maar waar het echt om gaat, blijft herkenbaar. Hij blijft ook jeugdige mensen aanspreken, in die zin blijft hij leven. Het is muziek rechtstreeks uit het hart.” n Muziek uit Bottendaal Victor van den Berg laat Brel weer leven Brel in Bottendaal. Victor van den Berg brengt met zijn krachtige stem en levendige uitvoering het tijdloze repertoire van Jacques Brel tot leven. Samen met pianist Dominique van Hoof treedt hij op met het programma: Brel leeft. Dit najaar is het programma Brel leeft te zien en te horen in café Maxim.

naar boven